Suze Retera

“het snijvlak waar lichaam en geest elkaar raken, is waar de opening voor effectieve therapie en heling zich bevindt”

Suze Retera

Al meer dan 20 jaar verdiept Suze zich in zowel de psyche als het lichaam en vooral hoe deze samenwerken en elkaar beïnvloeden. Ze combineert in haar praktijk in Amsterdam haar achtergrond in Psychologie met lichaamsgerichte trauma therapie, TRE®, orthomoleculaire therapie, yoga en yoga nidra. Haar workshop over de nervus vagus en de psoas, twee begrippen die we tegenwoordig veelvuldig tegenkomen, sluit hier helemaal op aan.

Nervus Vagus en de Psoas

Ook al hebben we de neiging om vast te zitten in ons hoofd als we ons gestrest of overweldigd voelen, het is ons lichaam dat de stresservaring creëert. Stress en trauma kunnen worden gezien als een fysieke ervaring, omdat het zenuwstelsel de situatie waarin we ons bevinden, wat het ‘normale dagelijkse leven’ kan zijn, als gevaarlijk interpreteert. Dit veroorzaakt een cascade van ongemakkelijke sensaties in het lichaam, waaronder verhoogde spierspanning.
Het huidige leven biedt ons eindeloze mogelijkheden om onszelf af te leiden van deze sensaties zoals sociale media, Netflix, (over)werken en niet in de laatste plaats overdenken! Helaas biedt geen van deze afleidingen een daadwerkelijke oplossing.
In deze workshop deelt Suze de theorie over het autonome zenuwstelsel, de nervus vagus en de psoas die inzichtelijk maakt wat stress of trauma dat zich ‘opslaat in het lichaam’ eigenlijk betekent en hoe dat mechanisme werkt. Daarnaast leer je verschillende oefeningen (ook aantal yoga houdingen) die je helpen je zenuwstelsel nieuwe gewoontes aan te leren en je lichaam te laten ontladen en ontspannen. Hierbij wordt extra aandacht besteedt aan de nervus vagus, de psoas en het diafragma. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten over je eigen gevoelens, lichamelijke sensaties en gedrag. Daarnaast neem je de tools mee om je inzichten toe te passen en daadwerkelijk een andere ervaring te creëren voor jezelf!


• Vrijdag 16 augustus 2024
• Tijd: 17.00 – 18.30
• Locatie: yogaboerderij