Ga terug
Norbert Peeters Tuin der Lusten Happyspirit Days 2020

‘’het liefdesleven van planten doet niet onder voor dat van de mens. Je zou zelfs met recht kunnen beweren dat de vegetatieve liefdesverhoudingen vele malen neteliger zijn dan de onze’’

Norbert Peeters

Botanisch filosoof Norbert Peeters studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Samen met filosoof Th.C.W. Oudemans schreef hij het boek Plantaardig: vegetatieve filosofie (2014). In 2016 verscheen zijn eigen, succesvolle debuut: Botanische revolutie: de plantenleer van Charles Darwin. Vorig jaar was hij samen met Tessa van Dijk samensteller van de bundel: Darwins engelen – Vrouwelijke geleerden in de Victoriaanse tijd. En bij dit alles is Norbert Peeters een begenadigd verteller.

Tuin der lusten

Botanische filosofie laat zien dat de plantenwereld veel meer omvat dan we meestal denken. Planten hebben intenties en ervaringen en zijn intelligent. Met deze nieuwe kijk op planten kun je je afvragen hoe een plant zich gedraagt. Hoe weet een plant bijvoorbeeld wat boven en beneden is? Hoe vecht een wortel zich een weg door de bodem? Hoe bedriegt een plant? Wat ziet een plant? Wat zegt een plant? En, hoe verleidt een plant? Ook de plantkunde kent een seksuele revolutie. In de achttiende- en negentiende eeuw ontdekken botanici dat naast mensen en dieren ook planten zich geslachtelijk voortplanten. In de tijdspanne van ongeveer een eeuw wordt de ware betekenis van flowerpower ontrafeld. Bloemen blinken uit in verleiden. Via plantaardige parfums, felgekleurde bloembladen en parelende druppels nectar brengen zij hun bestuivers in verzoeking.

In zijn lezing op het festival leidt botanisch filosoof Norbert Peeters MA je rond in deze tuin der lusten.

• Zaterdag 11 juni 2022
• Tijd: 13:45 – 14:45
• Locatie: hooiberg

 Ga terug