Benieuwd naar een cacao ceremonie?

Als je al eerder een cacaoceremonie hebt bijgewoond, ken je haar ongetwijfeld: Jennifer Ann. Want voor een cacao-ceremonie, ”moet” je gewoonweg bij haar Ann zijn. En die kans heb jij. Elke dag is zij van 14.55 tot 15.45 in de stiltetent. Laat je meenemen door Jennifer, de cacao en haar prachtige stem, om daarna weer helemaal opgefrist verder te gaan met de dag. Leuk om alvast te doen; lezen over cacao. Al meer dan 1.500 jaar wordt deze boon als heilig beschouwd. Wat voor verhaal schuilt hierachter? En waarom doen we eigenlijk cacao-ceremonies?

Het verhaal van toen

Een verhaal over “Ixcacao” (vrouw van de cacao) vertelt over hoe de cacaoboon verbonden was met Ixcacao, de godin die diep verbonden was met de mensen.
Ixcacao trouwde met een handelsman en haar bonen kregen een materiële waarde en werden een kostbaar ruilmiddel. Dit tot groot verdriet van Ixcacao die zich verloren voelde en niet zo goed wist hoe zij haar plaats terug kon vinden in de harten van de mensen.

Toen Ixcacao de wanhoop nabij was en huilend met haar hoofd in haar handen zat, kwam de godin der liefde “Huitaca” naar haar toe. Huitaca zei: Al jaren ben jij met de mensen geweest; je hebt naar hun verhalen geluisterd, de jouwe verteld en hun beschermd terwijl je jouw talenten met hen deelde. De tijd is aangebroken dat werken zonder rust, werken zonder dansen, werken zonder familie en werken zonder plezier en liefde voorbij is! En jij gaat ze dat vertellen.
Ixcacao bleef bij de mensen en schonk opnieuw haar heilige drank om balans terug te brengen bij de mensen. Zodat ze weer konden genieten.

Cacao in onze tijd

Dit is een mythisch verhaal over de cacao. Er was voorspeld dat wanneer de aarde uit balans zou zijn en de mensen vooral gericht waren op materiële bezittingen en vergeten waren om te voelen en lief te hebben, de cacaoboon terug zou komen om de mensen te leren te genieten, lief te hebben en uiting te geven aan hun creativiteit.

Inmiddels heeft de wetenschap ook ontdekt hoe veelzijdig en gezond dit cacaoboontje is! Het zit vol antioxidanten, is goed voor het hart, verlaagt bloedruk en cholesterol en kan helpen bij afvallen door het reguleren van de stofwisseling en het omzetten van slechte in goede vetten in ons lijf. Waarschijnlijk wisten ze dit niet 1500 jaar geleden, maar toch snapten zij toen al iets over de cacao, wat wij nu weer opnieuw aan het ontdekken zijn.

In onze tijd brengen we de cacao terug en eren we deze door middel van ceremonies. We gebruiken de kennis van de cacao om ons te herinneren, te helen, los te laten, te voelen en samen te komen in meditatie. We dansen, zingen, bewegen en vragen Ixcacao om ons bij te staan in dit proces. We mogen terug naar de ware redenen van ons bestaan. Zonder de aarde geen mensen, zonder de zon geen leven. Waarom zijn we toch zo gericht op de uiterlijke vorm? Dat zal de cacao ons op een zachte, doch liefdevolle manier laten voelen en zien. Ons naar binnen laten keren om dieper te kijken dan de oppervlakte. Samen zullen we lachen, huilen, dansen, zingen. Je bent welkom, uitgenodigd om deel te nemen, om te ervaren. Kom je ook?